Is jouw website traag?

Wepsaait.NL

Misschien is “pagina optimalisatie” voor jouw webpagina’s nodig!

De snelheid waarmee jouw website getoond wordt aan een bezoeker is zeer belangrijk voor de beleving van de bezoeker, maar ook voor de indexering door Google. Indien het laden van een webpagina te lang duurt haken bezoekers af. Dan klikken ze bijvoorbeeld terug naar de vorige pagina en laten jouw website links liggen. Pagina optimalisatie is dan nodig om bezoekers jouw webpagina snel te tonen. Google wil in de zoekresultaten het liefst ook goed presterende webpagina’s aanbieden. Hierdoor zal Google een snelle webpagina over het algemeen beter ranken in hun zoekindex.

De snelheid van jouw website wordt bepaald door diverse factoren, bijvoorbeeld: het aantal afbeeldingen en het formaat van die afbeeldingen, de hoeveelheid code (JavaScript, CSS). Maar ook zeker de hostingpartij waar de website is ondergebracht (server, datacenter) is een belangrijke factor. Daarnaast is het bij een WordPress website zo dat de snelheid behoorlijk beïnvloed kan worden door het aantal plugins en de kwaliteit van plugins. Tevens is de wijze waarop WordPress is geconfigureerd (instellingen, caching en thema’s) van invloed op de snelheid van een website.

Gratis online website performance tools

Pagina optimalisatie van een website houdt onder andere in dat de belangrijkste pagina’s, of indien mogelijk alle pagina’s, van een website worden getest op hun laadsnelheid. Afhankelijk van de testresultaten kan daarna de omvang en laadsnelheid van de individuele bestanden op de pagina’s worden geanalyseerd. Google biedt een online tool aan waarmee een analyse gedaan kan worden voor het laden van een website op een mobiel device en op een desktop. De tool PageSpeed Insights van Google is gratis beschikbaar. Naast deze tool van Google zijn er ook nog andere gratis tools zoals Pingdom.com en GTmetrix. Deze online tools laten goed zien welke bestanden in welke volgorde en met welke snelheid zijn geladen bij het opvragen van de webpagina.

Met de tool Pingdom.com kan je ook nog eens vanaf verschilllende locaties een test laten uitvoeren, bijvoorbeeld vanuit Zweden, Verenigde Staten Oost (New York), Verenigde Staten West (San José) of vanuit Australië. Deze functionaliteit is met name handig voor een internationaal georiënteerde website.

Het lezen en begrijpen van de uitkomsten van de analyses is al lastig indien je niet echt bekend bent met de techniek achter een website. Het doorvoeren van oplossingen naar aanleiding van de website snelheidsanalyse is voor veel website eigenaren een brug te ver. Bij het bouwen van websites door Wepsaait.NL voeren we altijd voor de hoofdpagina een optimalisatie door. Hierbij kijken we naar de hoeveelheid afbeeldingen, tekst en andere componenten op de pagina en we zullen die onderdelen waar mogelijk comprimeren. Het is altijd de vraag hoe ver je met de optimalisatie van een pagina kan gaan. De pagina moet ook nog steeds een goede beleving voor de bezoeker bieden en de boodschap moet duidelijk en aantrekkelijk over blijven komen.

Goede website hosting

De reactietijd/snelheid van een server en de betrokken verbindingen is door middel van de eerder vermelde tools te testen. Het gaat dan om de tijd die nodig is vanaf het opvragen van de website in een browser (bijvoorbeeld Chrome) totdat de eerste gegevens worden ontvangen door de browser. Hosting aanbieders hebben meestal diverse pakketten, deze zijn veelal gebaseerd op snelheid (CPU en RAM) en beschikbare opslag (GB). Het is belangrijk om het juiste hostingpakket te kiezen en in de gaten te houden of een eerdere keuze jaren later nog volstaat.

Bij Wepsaait.NL voeren we regelmatig verbeteringen door m.b.t. de laadsnelheid van een website, een belangrijke factor is het kiezen van een goede hostingpartij en het juiste hostingpakket. Wij raden zelf onze vaste hostingpartner ‘Keurig online‘ aan. Zij scoren altijd hoog in de ranking bij Trustpilot.

Naast de server waar de website op draait is het datacenter waar de hostingpartij hun servers heeft ondergebracht ook bepalend voor de snelheid van jouw website. Het is belangrijk dat het datacentrum een goede en snelle verbinding heeft met de belangrijkste Internet knooppunten. Veel hostingpartijen bieden shared hosting aan. Shared hosting kan voor een website problemen opleveren omdat de server ook door andere websites wordt gebruikt. Een overstap naar een andere hostingvorm is dan mogelijk ook nodig om de snelheid van jouw website te verbeteren.

Een nette weergave in de zoekmachine index

Pagina optimalisatie houdt ook in dat we aandacht besteden aan de weergave van pagina’s in de zoekmachine index van Google. Het gaat dan niet om op welke plaats in de Google Index / SERP (“Search engine results page”) de website voorkomt, maar wel over hoe bijvoorbeeld de titel en omschrijving van de pagina worden weergegeven in zoekresultaten. Op welke plaats in de zoekmachine index een website wordt weergegeven is afhankelijk van vele factoren. Google maakt o.a. gebruik van hun zogenaamde Pagerank en Trustrank waarmee de positie in de zoekindex wordt bepaald.

De Google ranking wordt onder andere bepaald op basis van algoritmes, van deze algoritmes is over de exacte werking niet veel bekend. Inmiddels zijn er onderdelen die Google bewust wel bekend heeft gemaakt of die door analyses door derden bekend zijn geworden. Een belangrijk onderdeel voor Google is het aantal relevante websites die naar jouw website verwijzen door middel van een link. Het uitwisselen van links met andere relevante websites (linkbuilding) is misschien een handige tip voor het verbeteren van jouw ranking!

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Wij maken bij Wepsaait.NL regelmatig gebruik van de WordPress plugin Yoast (gratis versie). Hiermee krijgt de beheerder van de website tips tijdens het schrijven van teksten voor pagina’s en berichten. Tevens krijgt de auteur voorstellen voor het aanvullen van de metadata (o.a. titel en omschrijving). De Yoast plugin helpt bij pagina optimalisatie rondom de tekstuele inhoud en metadata van de webpagina’s. Dit is nodig zodat de zoekmachine spiders (of webcrawlers) de inhoud van de pagina’s ‘kunnen begrijpen’ en de webpagina’s met de belangrijke termen in de zoekmachine index worden opgenomen.

Bij de bouw van een nieuwe website stemmen wij met de klant af welke pagina’s er geoptimaliseerd kunnen worden. De hoofdpagina van de website wordt standaard geoptimaliseerd. Bij WordPress websites zullen we kijken naar de techniek, het gaat dan om de configuratie van WordPress en gebruikte plugins. Ben jij op zoek naar iemand met kennis om jouw website sneller te maken? Neem contact met ons op en wij bespreken jouw probleem en oplossing!

Strippenkaart

Wepsaait.nl biedt ook strippenkaarten aan, deze uren/strippen kan je ook inzetten voor pagina optimalisatie. Natuurlijk is het ook mogelijk om volledig ontzorgd te worden. In dat geval kan je een strippenkaart bij ons kopen voor incidentele wijzigingen en/of het onderhoud van jouw website. De strippenkaarten zijn verkrijgbaar in small, medium en large en staan gelijk aan vijf, tien en vijftien uur werk. Bekijk onze strippenkaart aanbieding.

 

Wepsaait.NL