Google Maps API voortaan via ‘pay as you go’-model!

Google heeft een verandering aangekondigd met betrekking tot het gebruik van o.a. de Google Maps API’s. Vanaf 16 juli 2018 is het gebruik van de Google Maps API’s niet meer (altijd) gratis. De kosten worden bepaald o.b.v. het aantal weergaven, het ‘pay as you go’-model. Gelukkig zal Google wel +/- 172 euro per maand (per account) als een soort van ‘vrije voet’ instellen. Ook bij Wepsaait.NL maken wij regelmatig gebruik van Google Maps kaartjes waarmee het adres van het bedrijf wordt weergegeven op de website. Bij de weergave van deze kaartjes na 16 juli 2018 kan er een melding worden weergegeven door de wijziging die Google dan wereldwijd heeft doorgevoerd.

Aandachtspunten

Indien je gebruik maakt van een Google Maps kaartje op jouw website is het handig om onderstaande punten te lezen.

  1. Hoeveel verkeer komt er dagelijks/maandelijk op jouw website en hoeveel bezoekers komen er op de pagina waar het Google Maps kaartje wordt weergegeven? Indien jouw website weinig bezoekers heeft is de kans groot dat de ‘vrije voet’ niet zal worden overschreden en er dus geen kosten in rekening worden gebracht voor de weergave van de Google Maps kaartjes.
  2. Het is noodzakelijk om het huidige Developer Console account om te zetten naar een Google Cloud account voor het Google Maps platform. Tevens moet er binnen het nieuwe Google Cloud account een factureringsaccount (met creditcard) ingesteld worden om de Google Maps API goed te laten werken. Lees hier meer over de overstaptool van Google. Indien uw website is ontwikkeld door Wepsaait.NL dan maakt uw website op dit moment waarschijnlijk gebruik van een Google account van ons. Dit zal door de wijziging van Google niet meer mogelijk zijn.
  3. Meestal wordt er bij websites die zijn ontwikkeld door Wepsaait.NL gebruik gemaakt van de Google Maps JavaScript API. Indien er geen geldige API-sleutel is (vanuit een Google Cloud account met facturering ingeschakeld) zal Google voortaan kaarten weergeven met een lage resolutie en het watermerk ‘Uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden’. Het is momenteel nog onzeker hoe Google Maps op jouw website precies zal worden weergegeven, dat is naar verwachting pas zichtbaar vanaf 16 juli 2018.
  4. Het is mogelijk om in de Google Cloud Console waarschuwingen en daglimieten in te stellen voor de facturering.

Google Cloud account met facturering nodig

Indien je een Google Maps kaartje op jouw website wilt blijven tonen is het dus nodig om zelf een Google Cloud account te hebben. Hiervoor heb je ook altijd een eigen Google account nodig (mogelijk heb jij al een Google account als je al gebruik maakt van bijvoorbeeld GMail). Binnen het Google Cloud account moet een factureringsaccount met een geldige creditcard actief zijn. Een API-sleutel voor de weergave van Google Maps op jouw website moet gekoppeld zijn aan het factureringsaccount. Daarnaast is het wenselijk om de API-sleutel te beveiligen zodat anderen de API-sleutel niet kunnen misbruiken. En het is verstandig om in het factureringsaccount de limieten en waarschuwingen in te stellen.

Zoals je leest is niet voor iedere website eigenaar direct duidelijk hoe de benodigde acties uitgevoerd moeten worden. Daarom is het ook verstandig om een simpel alternatief te overwegen als het gebruik van zoomen, routebeschrijvingen en bijvoorbeeld streetview niet noodzakelijk zijn voor jouw website. Dan is het misschien ook mogelijk om alleen een afbeelding van een plattegrond te tonen. Zonder de Google Maps API verder te gebruiken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat kan je doen voor het defecte Google Maps kaartje op jouw website?

Indien het toch nodig is om Google Maps te blijven gebruiken op jouw website, dan kunnen wij van Wepsaait.NL jou assisteren. Wij kunnen jou helpen bij het inrichten van de benodigde Google accounts en Google diensten. Het gebruik van jouw creditcard binnen het Google factureringsaccount is echter noodzakelijk. Tevens moeten we afstemmen hoe wij (samen met jou) de inrichting voor elkaar kunnen krijgen. Kan jij zelf de accounts aanmaken of moeten wij hulp op afstand bieden? Er moeten vertrouwelijke gegevens met ons uitgewisseld worden indien wij de inrichting voor jou moeten doen. De verwachte besteding in uren (indien u reeds over een Google account en creditcard beschikt) is 1 a 2 uur.

Meer informatie van Google?

Belangrijke opmerking i.r.t. de prijzentabel van Google: ook indien een Google Maps API gebruikt mag worden met een ‘onbeperkt aantal laadacties’ blijft een factureringsaccount (met creditcard) noodzakelijk.